Selamat Datang Ke Blog YanaLieyana

Saturday, 14 July 2012

Weekend yang fresh^^


Hallluuuu geng !

Korang watpe kalo weekend ? Shopink or jejalan or berdating ? - bestnyer kalo bole dating, gedix ^^

Bekerja 6 hari seminggu sgt memenatkan, only friday aje yang cuti okeyh! Ouuggghhh. bagi mau ilangkan stress di kepala hotak ni, badan punn dh lemauu, ape lagi jOm la ke spa! tapi, satu perangai yg tersangat la malas, bila nk kena drive di hujung minggu pastu dah sah-sah jalan akan jammed.

So, Yana nk ajak korang yg duk kampung tu, manfaatkan alam semulajadi yang ada di halaman umah korang. ini petua mak dara. bila rasa badan lemau, tak bermaya bole la ikot petua ni. confrm badan korang akan segar bugar. Aroma dari daun-daun ni sangat wangi dan fresh. Sila mencuba ^___^

Petua Mandi Air Daun Semulajadi

Bahan-bahan : 

Daun Kunyit                - 8 helai
Daun Lengkuas           - 10 helai
Daun Pandan              - 5 helai
Daun Limau Purut       - 6 helai
Daun Serai Wangi       - 8 helai
Bunga-bunga wangi     - 5 helai
Buah limau nipis/purut  - 2 biji

p/s : korang boleh campur daun apa sahaja yang korang suka^^
Bahan dah tersedia, ada yg tak lengkap, apa pun layan!
kemudian, korang potong la sedang-sedang aja,aja,aja!
Dah potong penuh periuk mak korang, korang rebus sampai mendidih, glubbb glubbb!! 
Aroma tercipta sungguh wangi, tak caya? cuba bauuu...
Udah mendidih masukan ke dalam bekas besor, kalo umah korang ada tab mandi lagi elok, umah tite tak da. huhuu. biar kan ia suam-suam kuku. Oopppsss ! sebelum yana lupa, bole juga di amalkan beras di kisar hancur dan lumutkan pada badan korang, gosok-gosok manja gituuu. lebih kurang 10 minit. dan korang bilas ngn air daun-daun ini, ternyata best plus syokkk !! 

Selamat Mencuba, boleh di amalkan sebulan sekali, InsyaAllah badan akan segar ^__^
P/s : Seelok-eloknya dua bulan sekali bagi anak dara, takot ilang seri nanti yeppp!

Always Smile,
Love Yana




No comments:

Post a Comment